Hlavní menu
Home
Aktuálně
Bonsaje
Bonsai Sumiko
Doplňkové rostliny
Kaligrafie a sumie
Keramika
Pěstování
Suiseki
Techniky
Tvarování
Chrámy a zahrady
Zprávičky

Program na rok 2011 konečně na světě. Podrobnosti v horním menu.
 
Reklama
Advertisement
Advertisement
 
Shigaraki II.
Napsal Čestmír Sosnovec   
Neděle, 11 listopad 2007
 

Když už mi po asi hodinovém procházení velkými obchody začala chybět atmosféra malých rodinných firem, vydal jsem se trochu dále z centra a začal hledat. Netrvalo mi příliš dlouho, než jsem pár takových "krámků " našel a přiznám se, cítil jsem se o něco lépe.

V dnešní reportáži představovaná firma patří rodině pana Furuji Hiroshiho a nese jméno churoku (čúroku). Nejprve návštěvník vstoupí do malého, ale stylově aranžovaného obchůdku. Prodávané zboží pochází z rukou třígenerací. Dědeček, který mě uvítal, se již prací neživí, věk už to nedovoluje, ale jeho vyprávění o tomto oboru je prosáknuté léty tvrdé práce, zkušeností a nadšení.
Potěšilo mne, když mi dědeček vyprávěl, jak své řemeslo naučil syna a ten v jeho práci pokračoval. Ještě více mne překvapilo, že štafetu přebírá také vnuk dědečka, který tak prodlužuje tradici již na třetí generaci. Ačkoliv jsem se v obchůdku octil tak trochu náhodou a obchůdek skutečně nebyl velký, rozhodně jsem netrefil špatně. Nejlepší díla dědečka totiř bylo několikrát vybrána do celojaponské kolekce keramiky na velké americké a evropské výstavy světové keramiky.
Keramika přesně zapadá do typické keramiky ze Shigaraki, kterou jsme více popisovali v předchozím článku. Masivní díla s bílými tečkami živce a nádhernými od rezavé až do zelené barvy přecházejícími glazurami dokazují opravdu dlouhý a intenzivní výpal dřevem borovice.

Jak tak hovor plynul, pomalu se setmělo a byl čas na odjezd. Dědeček však místo loučení nabídl neobvyklou věc, možnost podívat se na právě probíhající výpal. Samozřejmě jsem neváhal a s nadšením nabídku přijal. Odjeli jsme tedy za vesnici, do malého podhůří, kde se na úbočí nevelkého kopce nacházely dvě velké pece, anagamy. Výpal probíhal v jedné z nich a když jsme dorazili, vnuk právě přikládal.

Povídání tak pokračovalo přímo v "jámě lvové" a kdyby nás čas netlačil, asi bychom se zdrželi mnohem déle. I tak to však byl nezapomenutelný zážitek.

Z informací majitele jsem se dozvěděl, že v posledních letech probíhá výpal 8-10x za rok, dříve to bylo 15x. Před jeho zahájením se na pec přinese obětina, kterou tvoří trochu soli, rýže a saké. Výpal trvá 4 dny a 12 hodin. Dřevo na výpal pochází z borovice hustokvěté (Pinus densiflora) a na výpal ho padne více než 240 svazků. Po posledním přiložení se pec uzavře a nechá 2 dny chladnout.

Fotografie:

zvětšit
zvětšit
zvětšit
zvětšit
zvětšit
zvětšit
zvětšit
zvětšit
zvětšit
zvětšit
zvětšit
zvětšit
zvětšit
   

Komentáře uživatelů  
 

Průměrné hodnocení

 


Vložte svůj komentář
Jméno
E-mail
Titulek  
Komentář
 
Zbývající znaky: 600
   Upozornit na další komentáře
  Mathguard security question:
Q9S         QL2      
  A    5    Q C   6TY
  T   OFP   Y X      
  K    T    W E   L7E
  T         9DH      
   
   

0 komentářů



mXcomment 1.0.7 © 2007-2017 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
< Předch.   Další >
webdesign: POCÍTACOVÁ ŠKOLA - Mgr. Martin Groulík